Friday, April 28, 2006

OLDŘICH MIKULÁŠEK

– byl členem brněnské skupiny Host do domu. Pracoval jako dělník, později jako redaktor v různých novinách. Jeho rozsáhlá tvorba je věnována Brnu, jsou v ní časté motivy přírodní a milostné – Svlékání hadů, Šokovaná růže, Ortely a milosti. Zvláštní osud měla básnická sbírka Agogh. Směla nejprve vyjít jen v Mnichově a teprve po 10 letech vyšla i doma. Agogh je tajemná, temná, hrozivá síla, jakýsi tragický hrdina. Prostřednictvím této sbírky se Mikulášek snažil zobrazit tehdejší dobu. Jeho poslední sbírkou je Čejčí pláč – je to milostná lyrika. Mikulášek v Brně také zemřel. Pamětní deska je na domě na ulici Mášova 4.

Wednesday, April 26, 2006

KAINAR

S brněnským životem je svázána tvorba několika významných básníků. Jsou to: Josef Kainar, Oldřich Mikulášek, Jan Skácel, Ivan Blatný, Zdeněk Rotrekl.
JOSEF KAINAR – byl členem skupiny 42, pochází z Přerova na Moravě a spolupracoval s brněnskými novinami, divadlem, loutkovým divadlem Radost a s rozhlasem. Je básník, kreslíř, hudebník, dramatik, autor veršů pro děti, autor písňových textů. Napsal dílo Nové mýty, Osudy, Člověka hořce mám rád – v tomto díle se vyznává z toho, že má rád i lidi, kteří mají určité chyby. Má rád lidi i s jejich nedostatky. Jeho poslední básnickou sbírkou je Moje blues, kde obhajuje život a lásku, životní bilanci, otevřenost. Rekapituluje zde svůj život. Kainar tvořil i pro děti – napsal Nevídáno, neslýcháno a Zlatovláska.

Tuesday, April 25, 2006

TĚSNOHLÍDEK

V redakci brněnských Lidových novin spolupracoval s Mahenem také RUDOLF TĚSNOHLÍDEK, autor světoznámé Lišky Bystroušky (s hudbou Leoše Janáčka) a organizátor brněnského kulturního života. Děj Lišky Bystroušky Těsnohlídek umístil do Bílovic nad Svitavou. Jeho pobyt v Bílovicích připomínají názvy Těsnohlídkovo údolí a Těsnohlídkova studánka, pamětní deska na domě, kde bydlíval a na bílovické lesovně. Stal se prvním organizátorem sbírek na chudé pod vánoční strom na náměstí Svobody. I on ukončil svůj život sebevraždou.

Sunday, April 23, 2006

Velký vliv

na brněnský kulturní život počátku 20. st. měl JIŘÍ MAHEN. Byl to básník, prozaik, dramatik, novinář, kritik, organizátor kulturního života. Spolupracoval s brněnskými divadly, psal do brněnských Lidových novin a učil na brněnské konzervatoři. Především však byl prvním knihovníkem a později prvním ředitelem nově založené brněnské knihovny. Po fašistické okupaci Československa spáchal sebevraždu. Dodnes se na scéně divadel uvádí jeho hra Jánošík. Mahena připomíná pamětní deska na budově knihovny v Solniční ulici č. 12 a na domě, kde bydlel (Mahenova 8), i pomník v parku u Janáčkova divadla.
II.

gdyž k Vám vesel hledím, zlatá Vy kuřátka,
sLyším naše písně, česká zřím děvčátka.
Naše dívky slunce rannější bývají,
ve potoku chladném oči si mývají.
V noci krásné hvězdy do vody naprší -,
běda hochu, na nějž oči ty zasrší!

III.

Ach, jaké to blaho: poležet
zde na drnu poblíž boru,
a s zlatými dát se hvězdami
do šeptného rozhovoru!

Ty třepotné, smavé hvězdičky
tak čiperně na mne hledí -,
ach prosím Vás, je to pravda vše,
co lidé prý o Vás vědí?

Že maličké Vy prý hvězdičky
jste obrovská samá těla -,
a od jedné k druhé prý sto let
a k některé věčnost celá!

Což nevidím, jak jste drobounky
a v jakém jste k sobě skladu? -,
já -, nahoře být -, bych kamenem
Vás přehodil celou řadu!

A že prý jste věčném ve reji
a přes steré skokem míle?
ej musilo by tu hluku být
a šumu za noční chvíle!

A zatím tak němé spřádáte
svou života tichou dumu -,
když vesele prstem zaluskám,
je věru v tom více šumu!

Saturday, April 22, 2006

Brno a Morava

velmi ovlivnily život a dílo STANISLAVA KOSTKY NEUMANNA. Hledal na Moravě uklidnění od pražského anarchismu a žil nejprve v Řečkovicích a později v Bílovicích nad Svitavou. S bílovickými lesy je spjata jeho básnická sbírka přírodní lyriky Kniha lesů, vod a strání. Pobýval zde deset let, spolupracoval s brněnskými novinami a odešel odsud na frontu 1. světové války.
V Prostějově se narodil JIŘÍ WOLKER, který bývá označován za největšího básníka proletářské poezie. Napsal básnickou sbírku Těžká hodina. Ve svých počátcích se proletářské poezie přidržoval také FRANTIŠEK HALAS, rodák z Brna. Dětství však prožíval v Kunštátě na Moravě a láska k tomuto místo ho pak provázela po celý život, jak to dokazuje básnická próza Já se tam vrátím.

Thursday, April 20, 2006

Na Moravě

se narodila, žila a tvořila celá řada významných osobností. Na Moravě pobýval nejstarší z českých obrozenců – JOSEF DOBROVSKÝ. Žil po nějaký čas v Brně, léčil se v nemocnici u Milosrdných bratří, zemřel zde a byl pochován na brněnském Ústředním hřbitově.
Z Moravy pocházejí někteří kritičtí realisté, např. dramatikové ALOIS A VILÉM MRŠTÍKOVI a povídkářka GABRIELA PREISSOVÁ. Na scénu Národního divadla přinesli tito autoři po prvé výjevy z moravského venkova. Jejich hry Maryša, Její pastorkyňa a Gazdina roba realisticky zobrazily vliv peněz na lidské vztahy moravských lidí. Román bratří Mrštíků Rok na vsi vykreslil moravského sedláka jako kvalitní základ národa.
Na počátku 20. století v Brně žil a studoval KAREL ČAPEK, a také VLADIMÍR VAŠEK, známý pod pseudonymem PETR BEZRUČ. Ten po nedokončených právnických studiích zakotvil na nějaký čas v Brně a pracoval jako úředník na nádražní poště, kde má také pamětní desku.

Wednesday, April 19, 2006

VÝZNAMNÍ KULTURNÍ PŘEDSTAVITELÉ BRNĚNSKÉHO REGIONU

Při soutoku řek Svratky a Svitavy leží město Brno, kdysi hlavní město markrabství moravského dnes druhé největší město České republiky a důležité středisko státní správy, průmyslu, dopravy, obchodu a také vzdělanosti. Město zdobí dvě zdaleka viditelné dominanty: vznosná stavba gotické katedrály sv. Petra a Pavla, zvaná Petrov, a mohutná pevnost Špilberk. První zmínka o Brně je v kronice Kosmově a vztahuje se k roku 1091. Ve 2. pol. 18. st. zde začaly vznikat textilní manufaktury. Roku 1814 byl založen základ První brněnské strojírny a zanedlouho vznikly továrny další. V Brně se nachází spoustu významných pamětihodností. Z divadel je to Mahenovo divadlo, Janáčkovo divadlo, Divadlo Husa na provázku, HaDivadlo, Loutkové divadlo Radost, Městské divadlo Radost. Dalšími významnými památkami jsou např. Stará radnice, Měnínská brána, Kašna Parnas a Zelný trh, Moravské zemské muzeum, Moravská galerie – Pražákův palác, Místodržitelský palác, a spoustu jiných.

Tuesday, April 18, 2006

• Franz Werfel:
- žid
- čtenářsky nejpřístupnější
 Ne vrah, zavražděný je vinen
 Čtyřicet dnů
 Verdi
- kromě románů píše i básnické sbírky  Přítel světa
 Jsme
 Navzájem

Monday, April 17, 2006

Proměna – povídka

Hlavním hrdinou je Řehoř Samsa  probudí se a zjistí, že už není člověk, ale změnil se v hmyz  umírá – velký problém starání se o něj, rodina ho začíná nenávidět

• Maw Brod:
- přítel Franze Kafky  závěť F. Kafky  spálit jeho dílo  nesplnil ji
- žid  emigroval se svou rodinou do Palestiny
- překládal z hebrejštiny, latiny, francouzštiny a češtiny
- propagátor díla L. Janáčka  napsal o něm první monografii
 Boj o pravdu - trilogie
 Česká služka – milostný román mladého německého úředníka a české dívky

Sunday, April 16, 2006

Franz Kafka:

žid  otec obchodník, matka v domácnosti
- student práv
- obecné rysy jeho díla:
 jeho svět je absurdní  věci odporují skutečnosti
 svět je líčen do nejpatrnějších podrobností
 jeho svět je světem odcizování člověka
 dopouští se zmechanizování života
 jeho knihy jsou pesimistické
 mnoho hlavních postav nemá příjmení
 všechny jeho příběhy zneklidňují, provokují a vyvolávají otázky

 Proces – nedokončený román  hl. hrdinou je Josef K.
- 10 kapitol
V den 30. narozenin je prokurista banky záhadně zatčen, obviněn a souzen před podivným soudem, ponechán na svobodě, občas je pozván na podivné výslechy  po roce obvinění je zabit jako pes.

Saturday, April 15, 2006

John Galsworthy:

- vrchol tradice angl. kritického realismu nositel Nobelovy ceny
- rodina Forsytů  věnoval jí celou svou tvorbu  osudy 4 generací této rodiny
Trilogie:
 Sága rodiny Forsytů
 Moderní komedie
 Konec kapitoly
• Virginie Woolfová:
- experimentální próza  využívá symboliky, psychologie postav
 K majáku

• David Herbert Lawrence:
- různé vlivy – realismus, naturalismus, psychoanalýza
 Synové a milenci

Německy psaná literatura v českých zemích
- autoři, o kterých se moc nemluvilo

Friday, April 14, 2006

Hermann Hesse:

- prozaik i básník
- 1946 – Nobelova cena
- náročná díla vyžadující soustředění
 Stepní vlk

Anglie

• James Joyce:
 Odysseus – jeho nejslavnější román
- záznam části života pokřtěného irského žida Leopolda Blooma
- motiv putování  paralela na antický mýtus
- 18 kapitol  odehrávají se na odlišných místech a v odlišné době
- mnohoznačný a symbolický román
- obsahuje vulgarismy, nesrozumitelné zkomoleniny, přeřeknutí, novotvary

Thursday, April 13, 2006

Tři kamarádi

– román se odehrává v 30. letech 20. století, kdy se v Německu dostává k moci Hitler
- hlavní hrdinové – Gottfried Lenz, Otto Koster a Robert Lohkamp
Tito lidé se stali přáteli na život a na smrt už za 1. sv. války . Jako demobilizovaní vojáci nemají vůbec lehký život. Kamarádství jim však pomáhá obstát v boji o holý život a dokáží se i postarat o dívku jednoho z nich poté, co těžce onemocní.
- příběh je psán v „ich“ formě – autor se stylizuje do postavy hlavního hrdiny, kterým je Robert Lohkamp, zvany Robby

Wednesday, April 12, 2006

Čas žít, čas umírat

– román má mnoho společného s románem Na záp. frontě klid
- jen dějový posun do hitlerovského Německa - nacismus
- hlavním hrdinou je Ernest Graeber
Ernest Graeber prošel jako německý voják Francií, prožil válku v Africe a ocitl se na východní frontě, kde Němci po předchozích úspeších nezadržitelně ustupují. Doma, ve zbytcích zbombardovaného města, uprostřed deprese a beznaděje, nabývá spolu se svoji láskou Alžbětou schopnost žít nový život, ale potom se musí vrátit zpět na frontu, kde umírá.

Tuesday, April 11, 2006

Lion Feuchtwanger:

- židovský spisovatel
- emigroval do USA
 Žid Süss
 Židovská válka
 Židovka z Toleda
 Goya – román o malíři

• Erich Maria Remarque:
- za 1. sv. války působil na frontě
- po nástupu Hitlera nucen odejít do USA
- nejčtenější – blízká témata
Na západní frontě klid – román a ironickým názvem
Hlavním hrdinou je zde dvacetiletý student Pavel Bäumer .
Studenti gymnázia se na popud svého profesora nechají odvést do války – na západní frontu popis jejich každodenních zkušeností, válečných hrůz ( plynové útoky, bombardování)  většina Pavlových spolužáku padlo, ale Pavel se snaží o tom nepřemýšlet, protože by se jinak zbláznil.
Jeho matka dostane rakovinu  Pavel odjíždí domů na dovolenou  po návratu na frontu je postřelen  líčení hrozných podmínek lazaretů  opět se vrátí na frontu, ale nedokáže se vůbec soustředit  při dalším útoku se snaží zachránit svého přítele Katzinského, což se mu nepovede  v září 1918 je Pavel Bäumer zabit
Román má absurdní závěr : „ na západní frontě není nic nového“
- časté přemýšlení o tom, proč je vlastně válka a proč se z přátel stávají nepřátelé

Friday, April 07, 2006

Německo

• John Steinbeck:
- 1962 – Nobelova cena
 O myších a lidech – novela o přátelství dvou dělníků  jeden z nich je slabomyslný
 Hrozny hněvu
 Na východ od ráje
 Na plechárně

• Heindrich Mann:

 Profesor Neřád – despotické sklony profesora gymnázia
- slídí za 3 studenty  seznámí se s podřadnou zpěvačkou, ožení se s ní  v jeho domě orgie  policie  zbaven německého občanství

• Thomas Mann:

- bratr Heindricha
- 1929 – Nobelova cena
- emigroval do Švýcarska  zbaven německého občanství
- občan ČSSR – obyvatel obce Proseč
 Doktor Faustus
 Buddenbrookové

Sunday, April 02, 2006

• William Faulkner:

- žil na Mississippi  aristokracie doby otroctví  námět pro většinu děl
- pilot v 1 sv. v.
- emociální a psychologická stránka výjimečných, něčím poznamenaných lidí
 Vojákův žold
 Pobertové
 Vesnice – trilogie
 Absolone, Absolone!

• Scott Francis Fitzgerald:
- dílo je sondou do americké společnosti 20. a 30. let  kritický pohled
 Něžná je noc – román
Příběh amerického psychiatra, který je ve Švýcarském sanatoriu, kde se zamiluje do mladé, nemocné dívky  svatba  děti  jeho žena znovu onemocní, ale nyní nevyléčitelně  citový rozvrat manželství
 Krásní a prokletí
 Berenika