Tuesday, July 03, 2007

Rembrandt van Rijn se stal nejlépe placeným a nejvyhledávanějším portrétistou.Úspěch jeho malířské práce a majetek manželky mu zajistily blahobyt.Sbíral italské obrazy, drahé šperky, kostýmy a orientální zbraně, měl velkou sbírku antik.A sběratelská vášeň mu způsobila nesnáze již na konci třicátých let.
Do roku 1642 prožil nejšťastnější období svého života.Rok 1642 přinesl dvojí krizi: obraz Noční hlídka způsobil konflikt s dodavateli, ale hlavně a především zemřela Saskia.Saskiina smrt přivodila zlom v Rembrandtově dosavadní úspěšné dráze.Také veřejné mínění se obrátilo proti němu.
Ke kruhu Rembrandtových přátel patřili přední umělci, politici a učenci Amsterodamu: Huygens, Uytenbogaert, Six, J. Asselyn, ad.Předpokládaná známost s J.A.Komenským není doložena.
Po nějaké době se Rembrandt spustil s Geertjií Dirckxovou, která přišla do jeho domácnosti jako chůva jeho jediného synka Tita.brzy ho tento poměr s téměř čtyřicetiletou ženou omrzel a místo ní přijal jako služebné děvče mladou Hendrickje Staffelsovou.Avšak Geertje Rembrandta zažalovala pro neplnění ústně daného manželského slibu a umělec jí musel pravidelně přispívat na živobytí.Hendrickji zase nepřipustila roku 1656 rada reformované církve k přijímání, protože žila s Rembrandtem v nemanželském poměru.Sám umělec obžalován nebyl, zřejmě se k této církvi nehlásil.
Avšak oženit se s Hendrickjí nechtěl, protože by byl musel proplatit Saskiino věno její rodině.To už by nebyl s to provést.Roku 1656 byl nucen oficiálně přiznat platební neschopnost a byl mu zabaven majetek, v roce 1658 došlo k aukci domu a sbírky, přesto se umělec nevyrovnal se všemi věřiteli a dluhy rostly.Na rozdíl od Rubense neuměl vyjít s penězi.ne dost obezřele spekuloval, založil si velikou uměleckou sbírku, přesahující jeho poměry a bezstarostně vydával peníze, jimiž v daném momentě disponoval.